Lägg 900g chili i blöt i press över natten i en blandning av 3 delar vatten och en del salt utan jod. Rör så att saltet löser sig. Det här gör chilin krispigare när den är inlagd. Skölj dem dagen därpå och torka dem torra.
Koka en lag av 3 dl vitvins vinäger, 3 dl vatten och 3 tsk salt utan jod. Gör några hål på varje chili med en gaffel och packa dem tätt i väl rengjorda burkar. Häll på den varma lagen så att den täcker all chili. Se till att det inte finns några luftbubblor i burken. Förvara dem svalt och mörkt i 4 till 6 veckor innan de serveras.
Jag använde mig av chili jalapeno och det blev riktigt bra. Jag odlade även sweet chili banana och chiltipin peppar. Även lite frön från chili jag köpt i affären fick frukt, men vad jag hittar på med dem får vi se. Sweet chili banans var inte alls stark och har använts som paprika. Chiltipin peppar ligger mellan 100 och 250 000 på scoville skalan och är därför väldigt stark. Vad jag gör med den, får vi se. Kanske ska försöka röka den och sen torka och mala till pulver. Chili är en kul växt att odla och de jag har haft gav mycket frukt. Så det blir nog chili nästa år igen.
![]() |
Jalapeno chili både färsk och inlagd. |
![]() |
Chiltipin peppar. Den behöver mer tid att mogna, så den får ligga i rumstempererat ur ett tag. Sen får vi se vad det blir av den. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar