Här kommer ett recept på mjölk och äggfria kanelbullar, vilka blir rätt goda:
150g mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
50 g jäst
½ tsk salt
5 dl havremjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1-1½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
1,3 liter vetemjöl
1,3 liter vetemjöl
Fyllning:
100g mjölkfritt margarin
1 dl socker
2 tsk kanel
Pensling:
Kokt kaffe
Pärlsocker
Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite degspad i en bunke. Blanda ner resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet. Knåda degen i bunken tills den blir blank och smidig och släpper bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
Arbeta degen i bunken några minuter. Stjälp upp den på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet. När degen släpper från bakbord och händer är den färdigknådad. Man kan även snitta degen med en kniv och kolla om den har en jämn porighet, då är den klar, annars får man knåda mera.
Dela degen i 3 delar. Kavla ut varje del till en rektangel och bred på rikligt med mjölkfritt margarin, socker och kanel. Rulla ihop degen till en lång korv. Dela den i 2 cm tjocka bitar, lägg bitarna i bullformar eller på bakplåtspapper. Pensla bullarna med kaffe och strö på pärlsocker. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek. Gädda i 250 gradig ugn i 8-10 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar