söndag 6 mars 2011

Choklad semlor

Här kommer receptet på choklad semlorna :

Chokladsemlor

Semmelbulle:
75 g mjölkfritt smör
2.5 dl havremjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6,5 dl vetemjöl
75 dl strösocker
Havremjölk till pensling

Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad utan mjölk
1 dl starkt avsvalnat kaffe

Chokladgrädde:
3.5 dl havregrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
kakao eller florsocker till pudring

Bullarna:
Smält smöret, tillsätt havremjölken och ljumma blandningen. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, kakao samt mjöl och rör ner i bunken. Arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, jag använde mig av vår gamla men jätte bra hushållsassistent. Den fick jobba i ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats i minst 30 minuter. Pensla bullarna med havremjölk och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.

Fyllningen:
Riv mandelmassan och chokladen grovt . Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa. Fyll blandningen åter i bullarna.

Chokladgrädden:
Vispa havregrädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao eller florsocker.

De här semlorna är riktigt smarriga. Men de påminner mer om en bakelse än semlor...Jag gjorde även semelbullar utan choklad, uteslöt kakao och choklad helt enkelt. Fick ta lite mer mjöl dock...Vet inte hur de smakar änn, de ska ätas på fettisdagen =) Det här receptet går även bra att göra med mjölkprodukter, för den som tål det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar