måndag 22 december 2014

Pyssel nr 22 - Tranbärs fudge

Tranbär brukar jag plocka varje höst, när vi åker till dalarna och fiskar. Det är ett nyttigt bär som funkar jättebra i det här receptet. 

Tranbärs fudge

Rör ihop 3 dl socker, 1 1/2 dl mjölk, 1 1/2 dl grädde och 1 msk sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme till 125 grader. Rör om då och då.

Fudgen ska kokas tills den håller en
temperatur på 125 grader.

Ta av kastrullen och blanda i 50 g vit choklad och 50 g smör. Låt svalna till 70 grader. Rör inte! Blanda ner 3/4 dl frysta tranbär eller lingon. Häll i bakpappers klädd form ca 12*12 cm. Låt stelna i kyl. Skär i bitar.

Fudgen ska ställas i kylen för att stelna.

Den färdiga tranbärs fudgen smakar
väldigt bra. De lite sura tranbären
och den söta lite knäckiga smaken i
fudgen passar bra ihop.

Tyvärr så är inte den här fudgen mjölkfri, då jag inte lyckats hitta någon mjölkfri vit choklad. 
Det mesta börjar bli klart inför jul. Några paket kvar att slå in och så lite mat som ska fixas. Barnen gjorde marsipan gubbar när jag gjorde tranbärs fudgen. Så nu är det bara knäcken och ischokladen kvar. Dekorationen av pepparkakshus och traktor kvarstår också, men jag misstänker att jag får 8 små händer till hjälp.

Ha det gött / Fru Torpare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar