Pepparkakor
12 - 13 dl vetemjöl
3 dl socker
2 dl sirap
1/4 kg smör
1 dl havregrädde
1 msk Ingefära
1 msk kanel
1 msk bikarbonat
0,5 msk malda nejlikor
Värm sirap och socker tills det puttrar. Smält smöret i. Låt svalna, blanda i grädden. Blanda i kryddor och 1,5 dl vetemjöl. Häll resten av mjölet på ett bakbord. Knåda ihop med smeten till en lös deg. Lägg i kyl över natten. Kavla ut degen och stansa ut pepparkakor med pepparkasmått. Lägg på kall plåt och grädda i 200 gradig ugn i 4 - 7 min.
![]() |
Degblandningen kokas ihop i en kastrull på spisen. Det doftar ljuvligt av kryddorna. |
![]() |
Delarna till en pepparkakstraktor har gräddats i ugnen i 200 gradig ugn i 5 minuter. |
Kristyr
2 dl florsocker
1 1/2 msk citronsaft
Blanda ingredienserna till en trögflytande massa och spritsa på dina pepparkakor.
![]() |
Pepparkakshuset har dekorerats med kristyren från receptet ovan och NonStop. |
![]() |
Även pepparkastraktorn har barnen pyntat enligt ovan. De längtar redan efter att få äta upp den. |
Igår blev granen pyntad och sista förberedelserna inför jul klara. Så skönt att bara få vara i några dagar, utan en massa måsten. Just nu råder lugn här hemma, barnen leker med sina paket de fått av farmor och farfar som just åkt hem efter att ha ätit julfrukost med oss. Barnen vaknade 05:30, så de börjar redan bli lite trötta. Nu väntar lite fix med julbordet och sen blir det Kalle Anka och hans vänner i väntan på tomten. Kan nog tänka mig att han kommer samtidigt som maken går ut i vedboden och hämtar ved, i år igen...;) Nu återstår bara för mig att önska en GOD JUL!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar