torsdag 4 december 2014

Pyssel nr 4- Lussebullar utan ägg och mjölk

Så till pyssel nr 3. Jag har äntligen hittat ett recept på lussebullar utan ägg och mjölk, vilka verkligen blir jättebra. Hemligheten ligger i att göra degen lagom lös men den ska samtidigt släppa bunkens kanter. Att även jäsa bullarna i en kall ugn med kokhett vatten i en bunke längst ner gjorde susen, samt att ha i hälften av margarinet i fast form.

Det här behöver du:


150-200 g mjölkfritt margarin
5 dl havredryck
50 g jäst 
1-2 påsar saffran 
½ tsk salt 
2 dl socker 
13-15 dl vetemjöl 
mjöl till utbakning 

½ dl kallt kaffe att pensla med 
Russin 
Julmust att lägga russinen i

Gör såhär: 

Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Lägg russin i ett glas med julmust.
Smula jästen i en bunke. Smält 100g av margarinet, häll på havredrycken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan. Häll i resten av vätskan tillsammans med saffran, salt, socker och 10- 12 dl av vetemjölet. Skär resterande 100 g margarin i kuber och lägg i när matberedaren jobbar eller knåda i den om du knådar förhand. Arbeta degen så att den blir smidig och nästan lite kletig – blir den för fast blir lussekatterna torra. Arbeta in mer mjöl om degen är för lös.

Låt jäsa till dubbel storlek under duk i bunken, ca 30-40 minuter. Lägg på bakplåtspapper på plåtar. Dela degen i bitar som väger ca 50 g styck. Rulla ut varje del och forma lussekatter. Tryck i russin.
Låt lussekatterna jäsa på plåtar i kall ugn, där du placerar en burk/ugnsform med kokhett vatten längstner i ugnen, i ytterligare 30-45 minuter. Pensla dem med kallt kaffe.
Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt på den på 225 grader. Grädda lussekatterna i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Kanske det här inte ses som ett pyssel direkt, men bra blev det. Luftiga och fina...och goda!

/Fru Torpare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar