Det här behöver du:
150-200 g mjölkfritt margarin
5 dl havredryck
50 g jäst
1-2 påsar saffran
½ tsk salt
2 dl socker
13-15 dl vetemjöl
mjöl till utbakning
½ dl kallt kaffe att pensla med
5 dl havredryck
50 g jäst
1-2 påsar saffran
½ tsk salt
2 dl socker
13-15 dl vetemjöl
mjöl till utbakning
½ dl kallt kaffe att pensla med
Russin
Julmust att lägga russinen i
Gör såhär:
Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Lägg russin i ett glas med julmust.
Smula jästen i en bunke. Smält 100g av margarinet, häll på havredrycken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan. Häll i resten av vätskan tillsammans med saffran, salt, socker och 10- 12 dl av vetemjölet. Skär resterande 100 g margarin i kuber och lägg i när matberedaren jobbar eller knåda i den om du knådar förhand. Arbeta degen så att den blir smidig och nästan lite kletig – blir den för fast blir lussekatterna torra. Arbeta in mer mjöl om degen är för lös.
Låt jäsa till dubbel storlek under duk i bunken, ca 30-40 minuter. Lägg på bakplåtspapper på plåtar. Dela degen i bitar som väger ca 50 g styck. Rulla ut varje del och forma lussekatter. Tryck i russin.
Låt jäsa till dubbel storlek under duk i bunken, ca 30-40 minuter. Lägg på bakplåtspapper på plåtar. Dela degen i bitar som väger ca 50 g styck. Rulla ut varje del och forma lussekatter. Tryck i russin.
Låt lussekatterna jäsa på plåtar i kall ugn, där du placerar en burk/ugnsform med kokhett vatten längstner i ugnen, i ytterligare 30-45 minuter. Pensla dem med kallt kaffe.
Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt på den på 225 grader. Grädda lussekatterna i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Kanske det här inte ses som ett pyssel direkt, men bra blev det. Luftiga och fina...och goda!
/Fru Torpare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar